Čo je to Microsoft Windows Azure a čo pre nás má zdarma?


Dostal som zaujímavú otázku: Čo je to vlastne ten Windows Azure? A ako to môže pomôcť môjmu podnikaniu?

Aj keď otázka sama o sebe je jednoduchá, odpoveď je veľmi komplexná a preto Vám ju skúsim opísať takto.

Windows Azure je jeden z poskytovateľov public cloudu služieb, ktorý patrí medzi najrýchlejšie rastúcich na trhu. V súčasnom období ho podľa Microsoftu používa 90% spoločností zo zoznamu TOP 500.

Služby verejného Cloudu, ktoré si môžeme prenajať je najjednoduchšie možné si predstaviť ako TAXI alebo operatívny leasing. Keď potrebujeme odviesť z bodu A do bodu B a nepotrebujeme to často, je efektívnejšie zavolať si taxi alebo kúpiť si lístok na verejnú dopravu ako kvôli tomu kupovať celý autobus či auto. Rovnako, ak potrebujeme obrazne povedané zbúrať dom, nemusíme kupovať buldozér, ale vieme si ho prenajať na nutne potrebný čas.

Cloud je pre nás teda služba, ktorá nám za poplatok prenajme také výpočtové kapacity, ktoré v tom momente potrebujeme a na čas, na aký ich potrebujeme. Takéto služby môžeme využívať na všetky potrebné výpočtové kapacity, ktoré sú nutné pre chod firmy ako ekonomické systémy. Alebo ich môžeme používať občasne len vtedy, keď naša infraštruktúra nevládze, a teda len na toto obdobie. Typický prípad tohto použitia je pre väčšinu firiem, spracovanie koncoročného účtovníctva, krátkodobá analýza zákazníckych dát alebo BI. Kde potrebujeme spracovať strašne veľa údajov v krátkom čase a máme na výber nakúpiť množstvo hardvéru za desaťtisíce eur, ktoré zvyšok roka budú bežať na prázdno a míňať nám elektrinu, prípadne budú vypnuté a morálne zastarávať. Alebo si vytvoríme infraštruktúru v cloude (prípadne využijeme špecializovanú službu, ak existuje), necháme údaje spracovať pokojne paralelne napríklad na 20tich serveroch naraz a za 2 dni si výsledok stiahneme v podobe analýz do firmy, stroje vypneme, vymažeme a na konci mesiaca zaplatíme reálne využitý procesorový čas, čo môže byť približne 200 – 500€ a to už stojí za zamyslenie.

Ako sa predstavuje sám Microsoft? Pozrite si toto krátke video.

 

Chcete vidieť, ako vyzerá jedno z Microsoft Azure Datacentier? Aj na to majú video 😀

 

Keďže presný popis Cloudu a jeho možností je dlhý a nie každého by zaujal, pripravil som tieto informácie ako samostatné články na mojom blogu. Preto, ak Vás táto téma zaujíma, nájdete ich tu:

 

Prečo teda napríklad Microsoft Windows Azure?

Z môjho pohľadu sú to dve veci

 

  1. Kto tomu rozumie lepšie?

Väčšina aplikácií, ktoré spoločnosti používajú, beží na operačnom systéme Microsoft Windows. Ďalšie aplikácie bežia na operačnom systéme Linux, ktorý môže byť virtualizovaný na Microsoft virtualizačnej technológií Hyper-V.  A kto tomu môže lepšie rozumieť ako ľudia respektíve spoločnosť, ktorá operačný systém a virtualizačnú technológiu vyvíja?

 

  1. Služby zdarma

V súčasnosti sú verejný cloud, virtualizácia a IoT jednými z hlavných smerov uberania sa informačných technológií. Preto sa touto oblasťou začali zaoberať všetci giganti. Či už spomínaný Microsoft alebo známy Amazon a v poslednom čase, aj keď cez partnerov, jeden z top dodávateľov virtualizačných riešení VMware. Čo to pre nás znamená? Pozitívnu vojnu, ktorá má za následok znižovanie cien týchto služieb, snahu byť čo najlepší pre potreby užívateľa a, samozrejme, kopu služieb zdarma, ktoré nám mimo riešenia niektorých problémov majú ukázať, čo v oveľa väčšom meradle dokážu ich platené verzie. Výhodou ale je, že pre niektoré scenáre si naozaj vystačíme aj s tými zdarma.

 

Čo má pre nás Microsoft zdarma?

 

Microsoft Azure App Service

microsoft-azure_app_services

 

Môžete zostaviť a hostovať až 10 webových alebo mobilných aplikácií pre akúkoľvek platformu alebo zariadenie.

Azure App Service je cloudová služba, ktorá umožňuje rýchlo a jednoducho vytvárať webové a mobilné podnikové aplikácie pre ľubovoľnú platformu alebo zariadenie a nasadzovať ich do škálovateľnej a spoľahlivej cloudovej infraštruktúry.

Microsoft Azure Notification Hubs

microsoft-azure-notification-hubs

Môžete zdarma odoslať až 1 milión oznámení za mesiac, ktoré ide zaslať naraz miliónom užívateľov, alebo ich prispôsobiť jednotlivým užívateľom.

Škálovateľný modul pre zasielanie oznámení umožňuje rýchlo rozosielať milióny správ.

Microsoft Azure Mobile Engagement

microsoft-azure-mobile-engagement

Maximalizujte využitie vašich mobilných aplikácií a príjmy z nich s využitím až 100 bezplatných aktívnych používateľov mesačne v rámci platformy pre zapojenie užívateľom riadených dát.

Azure Mobile Engagement umožňuje maximalizovať využitie mobilných aplikácií a výnosy z nich. Táto dátovo riadená platforma, ktorá slúži na zapojenie užívateľov, je poskytovaná ako SaaS. Umožňuje jemnú segmentáciu užívateľov v reálnom čase, analýzu užívateľov aplikácie a kontextové inteligentné ponúkané oznámenia a správy v aplikácii vo všetkých pripojených zariadeniach. Uzatvára marketingovú slučku pre vývojárov aplikácií a pracovníkov marketingu a umožňuje, aby boli v správny čas v priamom kontakte so všetkými zákazníkmi, a to osobným, cieleným a nevtieravým spôsobom.

Microsoft Azure Search

microsoft-azure-search

Pridajte do svojich webových a mobilných aplikácií možnosti sofistikovaného vyhľadávania a hostujte prvých 10 000 dokumentov.

Azure Search je plne spravovaná služba, ktorá umožňuje pridať k webu a mobilným aplikáciám dômyselné vyhľadávacie funkcie bez obvyklých zložitostí spojených s fulltextovým vyhľadávaním.

Microsoft Azure Machine Learning

microsoft_azure_machine_learning

Ešte dnes môžete začať v cloude zostavovať pokročilé analytické riešenia a experimentovať so strojovým učením.

Azure Machine Learning umožňuje jednoducho navrhnúť, testovať, sprevádzkovať a spravovať prediktívne analytické riešenia v cloude.

Táto funkcionalita má aj svoje doplnky pre Microsoft Excel, ktoré je možné tak povediac pustiť na guču dát a nechať ich, nech sa sami nimi prekúšu. Keď skončia, sami Vám vedia ukázať, aké závislosti našli, a to ešte predtým, než začnete vôbec modelovať. Oplatí sa s tým pohrať 🙂

 

Microsoft Azure Data Factory

microsoft_azure_data_factory

 

Získate 5 bezplatných aktivít mesačne na organizovanie a správu dátových kanálov naprieč celou škálou transformačných služieb a zdrojov dát.

Azure Data Factory je spravovaná služba, ktorá poskytuje dôveryhodné informácie z nespracovaných dát v cloude alebo miestnych zdrojov. Budete môcť ľahko vytvárať, organizovať a plánovať vysoko dostupné, voči chybám odolné pracovné postupy pre činnosti spojené s presunmi a transformáciami dát. Budete mať okamžitý prehľad o stave služieb a dátových kanáloch vďaka bohatej palete vizuálnych prvkov ponúkaných cez Portál Azure.

 

Katalóg dát

 

microsoft-azure-data-catalog

 

Umožnite až 50 užívateľom vyhľadávať až 5000 dátových objektov vo vašom katalógu. 

Azure Data Catalog je plne spravovaná služba, ktorá slúži ako systém registrácie a systém zisťovania pre podnikové zdroje dát. Umožňuje užívateľom (od analytikov a odborníkov na dáta po vývojárov) registrovať, zisťovať a orientovať sa v zdrojoch dát a používať ich. Na základe poznámok a metadát získaných formou crowdsourcingu môžete zachytávať interne znalosti o vašej organizácii. Budete si môcť posvietiť na skryté dáta a lepšie zhodnotiť firemné zdroje dát.

 

Azure IoT Hub

microsoft-azure-iot-hub

 

Bezplatne získate 3000 správ denne, aby ste mohli monitorovať a kontrolovať až 10 zariadení Internetu vecí (IoT).

Sprevádzkujte rýchlo svoj projekt Internetu vecí pomocou Centra IoT v rámci Microsoft Azure. Pripojte, monitorujte a riaďte miliardy prostriedkov IoT, ktoré bežia na širokom spektre operačných systémov a protokolov. S týmito prostriedkami budete môcť nadviazať spoľahlivú obojsmernú komunikáciu, aj keď sa zariadenia pripájajú iba prerušovane, aby ste mohli analyzovať prichádzajúce telemetrické dáta a na ich základe vykonať akciu. Vylepšite zabezpečenie svojich riešení IoT tým, že využijete overovanie podľa zariadenia na komunikáciu so zariadeniami, ktoré majú príslušné prihlasovacie údaje. Môžete tiež odobrať prístupové práva ku konkrétnym zariadeniam a udržovať tak integritu svojho systému.

 

Microsoft Azure Virtual Network

 

microsoft-azure-virtual-network

 

Vytvorte si v cloude privátnu sieť s až 50 bezplatnými virtuálnymi sieťami. 

Azure Virtual Network umožňuje vytvárať privátne siete v cloude s úplnou kontrolou nad IP adresami, servermi DNS, pravidlami zabezpečení a prevádzkovými tokmi. Virtuálnou sieťou sa môžete zabezpečene pripojiť k miestnym sieťam s použitím tunelu VPN alebo súkromne s použitím služby ExpressRoute.

 

 

Azure Active Directory

microsoft-azure-ad

 

Zabezpečte svoje informácie pomocou vysoko dostupnej správy identít a prístupu pre cloud. Získate podporu až pre 500 000 adresárových objektov a jednotné prihlasovanie až pre 10 aplikácií na užívateľa.

Azure Active Directory zaisťuje správu identít a riadenie prístupu pre cloudové aplikácie. Aby ste užívateľom uľahčili prístup ku cloudovým aplikáciám, môžete synchronizovať miestne identity a povoliť jednotné prihlasovanie. Azure Active Directory je k dispozícii v 3 edíciách: Free, Basic a Premium.

 

 

Azure Active Directory B2C

microsoft-azure-active-directory-b2c

 

Povoľte správu identít a prístupu pre vaše webové a mobilné aplikácie prístupné pre zákazníkov vďaka možnosti zdarma uložiť 50 000 užívateľov a overení za mesiac.

Azure Active Directory je cloudová služba s osvedčenou schopnosťou obsluhovať miliardy overovaní denne, ktorá rozširuje svoju ponuku služieb o správu identít zákazníkov: Azure Active Directory B2C, teraz vo verzii Public Preview. Azure Active Directory B2C je ucelené riešenie správy identít pre vaše zákaznícke aplikácie, ktoré je možné ľahko integrovať do ľubovoľnej platformy a ktoré je dostupné z ľubovoľného zariadenia. Behom obdobia Public Preview bude služba zdarma.

 

 

Visual Studio Team Services

microsoft_azure_machine_learning

 

Plánujte, zostavujte a dodávajte software v ľubovoľnom jazyku pre viacero platforiem, a to zdarma až pre 5 uživatelov.

Visual Studio Team Services ponúka cloudové riešenie správy životného cyklu aplikácií (ALM), zahrňujúce všetko od úložísk hostovaného kódu a sledovanie problémov až po záťažové testovanie a automatizované zostavovanie. Je prístupná takmer odkiaľkoľvek a vytvorenie účtu je zdarma. Licencia k službe Visual Studio Team Services sa poskytuje nezávisle na službách Azure.

 

 

Visual Studio Application Insights

microsoft-visual-studio-application-insights

 

Získate možnosť monitorovať využitie a výkon aplikácií Live App bežiacich na neobmedzenom počte hostiteľov alebo zariadení.

Visual Studio Application Insights (vo verzii Preview) je komplexné riešenie telemetrie, ktoré vám môže pomôcť zistiť problémy, určiť dopad a vyriešiť problémy vo vašich webových aplikáciách a službách. Poskytuje hĺbkovú diagnostiku a informácie v reálnom čase a zároveň je prirodzenou súčasťou procesov ALM prostredníctvom integrácií sady Visual Studio, Visual Studio Team Services, a Diagnostika Azure. Podporuje ASP.NET, J2EE a väčšinu populárnych webových technológií pre webové aplikácie v Azure alebo na vašich vlastných serveroch.

Okrem iných existuje plugin pre WordPress, na ktorom sa s technológiou ozaj pohráte, je možné sledovať stavy, rýchlosť a chybovosť všetkých závislostí aj pluginov. Tak isto je možné si tu nastaviť záťažové testy a testy dostupnosti z rôznych krajín na sveteJ Doporučujem sa pohrať a hlbšie sa zakusnúť.

Microsoft Azure Scheduler

microsoft-azure-scheduler

 

Môžete spúšťať opakujúce sa úlohy, ako je čistenie protokolov/logov alebo zálohovať, podľa ľubovoľného plánu a získať až 3 600 vykonaných úloh za mesiac.

Azure Scheduler umožňuje aktivovať akcie, ktoré volajú koncové body HTTP/S alebo odosielajú správy do fronty úložiska podľa ktoréhokoľvek plánu. Môžete vytvárať úlohy, ktoré spoľahlivo volajú služby v rámci aj mimo Azure, a spúšťať ich okamžite podľa pravidelného či nepravidelného plánu alebo k dátumu v budúcnosti.

Ako si väčšina programátorov určite všimne, je to Microsoft obdoba CRON 😀

 

Microsoft Azure Automation

microsoft-azure-automation

Môžete automatizovať časté a časovo náročné úlohy správy IT, ktoré sú náchylné k chybám, a získať až 500 minút doby behu úloh mesačne.

Azure Automation umožňuje automatické vytváranie, nasadzovanie, sledovanie a údržbu prostriedkov v prostredí Azure pomocou vysoko škálovateľného a spoľahlivého vykonávacieho modulu.

Táto služba využíva jazyk PowerShell. Skripty je možné editovať v online editore alebo cez vývojové prostredie Azure. Ak sa správne naimplementuje, je schopná sa sama pripájať na ďalšie služby v Azure alebo vonku a samostatne ich riadiť podľa skriptu.

 

Microsoft Azure Log Analytics

microsoft_azure_oms_log_analytics

 

Preveďte až 500 MB operačných dát mesačne na užitočné prehľady o stave IT.

Azure Log Analytics umožňuje zhromažďovať, korelovať a vizualizovať všetky počítačové dáta, ako sú protokoly udalostí, sieťové protokoly, údaje o výkone a množstvo ďalších, z lokálnych a cloudových prostriedkov.

Ak by som mal vybrať jednu z bezplatných služieb, ktoré určite treba využiť, tak je to práve táto. Môžete si sem pridať lokálne servery, PC alebo cloudové aj na inej cloud platforme. Aplikácia zbiera event logy zo systému na základe požadovaných kritérií a vyhodnocuje, prípadne vykonáva rôzne akcie nad nimi. Zároveň táto služba má aj mobilné aplikácie, tak môžete mať prehľad o svojej infraštruktúre v mobile. Pri mojom testovaní sa 9tim serverom nepodarilo minúť bezplatný mesačný objem dát, takže pokiaľ máte len pár serverov, určite ju vyskúšajte. Služba sa stále vyvíja a pridávajú sa moduly.

 

Tak hrrr do toho ak ešte nemáte založte si testovacie predplatné 🙂

Ako si založiť Live ID a Azure testovaciu verziu 2/2

 

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.