Seriál Cloud Computing polopate diel 3. VDI alebo Kancelária v oblakoch


Už je to nejaký čas, kedy sa začalo celosvetovo hovoriť o technologií VDI (Virtual Desktop Infrastructure), alebo takzvanej Kancelárii v oblakoch. Čo to teda je?
cloud

Najjednoduchšie ako to opísať je, predstavte si, že sa jedná o váš vlastný počítač, ktorý miesto u vás v kancelárií hučí niekde v serverovni a vy sa k nemu môžete odkiaľkoľvek pripojiť. Pritom vám odpadá množstvo starostí, ako napríklad zálohovanie, či sledovanie stavu počítača. Ak vám jeho výkon nepostačuje, nemusíte utekať do špecializovaného obchodu s počítačovou technikou, ale stačí iba zavolať svojmu poskytovateľovi, ktorý vám výkon zvýši podľa požiadavky – rádovo v sekundách.

Nasadenie technológie VDI je vhodné najmä v dynamických firmách a tam, kde sú zamestnanci často na cestách alebo nesedia stále v tej istej kancelárií. Takýmto príkladom je na Slovensku Materiálovotechnologická Fakulta Slovenskej Technickej University v Bratislave. Pedagogickí a administratívni pracovníci sa môžu pohybovať po všetkých budovách fakulty a pomocou identifikačnej karty si v ktoromkoľvek tenkom klientovi môžu otvorit svoj počitač.

Prečo teda VDI?

Existuje hneď niekoľko dôvodov, ktoré sa spolu spájajú do slova efektivita.

  • Spotreba elektrickej energie tenkých klientov je okolo 5W – 10W, oproti 50 – 150W pri notebookoch a stolných PC (ekologická prevádzka).
  • Rovnaký, alebo vyšší výkon ako má bežný počítač navyše prispôsobiteľný (škálovateľný) podľa potreby.
  • Nízka obstarávacia cena tenkých klientov.
  • Možnosť zostať pri klasickom hardvéri – pomocou špeciálneho softvéru môžete svoj starý počítač premeniť na tenkého klienta. Neušetríte síce na elektrickej energií, no nemusíte kupovať nové zariadenie na to, aby ste dosiahly potrebný výkon.
  • Náklady na licencie k OS a licencovaným programom platíte paušálne alebo mesačne – nemusíte vynaložiť poplatky za licencie jednorázovo.
  • Virtuálny priestor je platený paušálne alebo mesačne a umožnuje vám dynamický rast hore aj dole.
  • Žiadne starosti so servisom hardvéru a jeho bezpečnosťou – tenkí klienti majú u mnohých výrobcov predĺženú záruku. Ak by sa aj toto jednoduché zariadenie pokazilo, do 24 hodín dostanete nové, ktoré zapojíte do elektriny, siete a hneď fungujete ďalej. Tenký klient v základe neobsahuje žiadne používateľské dáta, takže sa nemusíte báť krádeže dát ani pri poslaní do servisu, tak ako tomu je u PC s HDD.
  • Žiadne starosti so servisom softvéru – o všetko sa stará váš poskytovateľ. Otravné aktualizácie a inštalácie vás už nemusia trápiť, všetko sa deje centralizovane v datacentre a vy sa môžete bez starostí venovať práci.
  • Zálohovanie hneď a v niekoľkých datacentrách naraz – neprídete o svoje firemné dáta, ani keby traktory padali.
  • Bezpečnosť – všetky vaše dáta sú prenášané pomocou šifrovacích technológií.

Výhody VDI pre používateľov:

  • Virtuálna plocha dostupná odkiaľkoľvek – odvšadiaľ sa dostanete k svojim dátam (smartphone, tablet, domáci počítač).
  • Rýchle vytvorenie nového virtuálneho počítaču. Máte nového zamestnanca? Zavoláte k svojmu poskytovateľovi a on vám do pár hodín vytvorí nový virtuálny počítač. Objednáte si nového tenkého klienta (hardvér) a kým vám príde, tak sa zamestanec zatiaľ môže pripojiť k svojmu virtuálnemu počítaču odkiaľkoľvek (notebook kolegu, iný tenký klient).
  • Bring your own device – nový trend, ktorý sa vo svete formuje. Zamestnanci využívaju svoj osobný počítač alebo tablet na firemné účely. Ale aby boli firemné dáta v bezpečí použijete VDI. Do firemného virtuálneho počítaču sa zamestnanec dostane buď cez prehliadač, alebo cez špecialnu aplikáciu a vy nemusíte kupovať žiadny hardvér. A pritom sú všetky vaše dáta bezpečne uložené mimo počítača – v cloude.

Zdroj: https://blog.zeom.sk/?p=732

Ďalšie diely seriálu:
1. diel: Čo je Cloud Computing?
2. diel: Bezpečnosť
3. diel: VDI alebo Kancelária v oblakoch


4 odpovede na “Seriál Cloud Computing polopate diel 3. VDI alebo Kancelária v oblakoch”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.