Nechce sa Vám čítať? MAC vám texty prečíta sám a po Slovensky – Text 2 Speach


V rámci našej snahy prinášať vám članky, ktoré vám pomožu z už zakúpenej techniky vyťažiť maximum, som si na horúce dni ako tip na oddych pripravil funkciu synstetizátoru reči v MAC OS.

Asi vačšina z vás si všíma, že Apple pred časom v rámci aktualizácie operačného systém MAC OS X 10.6 Lion pridali podporu Slovenského jazyka a prekladu operačného systému. Menej známym už je, že v rámci tejto aktualizácie pridali aj Slovenskú verziu systému „Text to Speache”, čiže hlasového systnetizátoru vybraného textu. Táto funkcionalita je primárne určená pre ludí so zrakovým postihnutím, no určite ju ocení každý z nás, ktorý si napríklad nestíha pri práci prečítať novinky z oboru alebo iné články.

Ako si túto funkciu nastaviť a ako ju využívať?

Postup je veľmi jednoduchý a skladá sa iba z pár krokov.

1. krok – Predvoľby systému

Kliknite do ľavého horného rohu na symbol jabĺčka. V menu vyberte Predvoľby systému. Zobrazí sa vám nasledujúce okno.

Predvolby systemu MAC OS
Predvoľby systému MAC OS

2. krok – reč

V predchádzajúcom okne kliknite na voľbu Reč, ktorá má symbol mikrofónu. Zobrazí sa Vám nasledujúce okno. V tomto okne je možné nastaviť tak jazyk syntetizátora, tak aj nastavenia rozpoznávania reči a ovládania MAC OS X hlasom.

MAC MENU REC
MAC OS X nastavenia reči

3. krok – Výber jazyka a samotná inštalácia reči

Kliknite na rolovacie menu Hlas systému. Prednastaveným jazykom býva Alex. V rolovacom menu kliknite na poslednú voľbu Vlastný. Zobrazí sa vám nasledujúce okno, v ktorom si môžete vybrať požadované jazyky. V ponuke je viacero jazykov, vrátane Slovenčiny a Češtiny.

MAC OS X VYBER RECI
MAC OS X Výber reči

Ak ste si vybrali požadovaný jazyk, voľbu potvrdťe stlačením Ok. Žltý trojuholník znamená, že tento jazyk sa v systéme nenachádza, avšak systém si ho sám stiahne z internetu a nainštaluje.

MAC VYBER RECI SLOVENCINA
MAC OS X Výber Slovenčiny

Následne systém vypočíta potrebné miesto a vyžiada si ešte raz potvrdenie. Slovenský hlas je ženský a má meno Laura. Ak ste s výberom spokojný, potvrdťe inštaláciu stlačením Inštalovať.

MAC INSTALCIA RECI
MAC potvrdenie inštalácie jazyka syntetizátora

Samotný proces inštalácie ja automatický a záleží od rýchlosti pripojenia na internet a samotného zariadenia. Po dokončení inštalácie nie je potrebný reštart systému.

MAC PROCES INSTALACIE SLOVENSKEHO HLASU
Proces inštalácie slovenského hlasu systéme v MAC OS

Po skončení inštalácie sa okno samé zavrie a hlas sa automaticky pridá do zoznamu. Opätovne rozkliknite rolovacie menu Hlas systému a vyberte nainštalovaný jazyk. Po jeho výbere si môžete nastaviť ešte vybrané parametre, ako klávesovú skratku pre začatie čítania. Teraz môžete okno zavrieť. Poznámka: Súčastne je možné mať vybraný iba jeden jazyk.

MAC VYBER NAINSTALOVANEHO HLASU
Výber nainštalovaného hlasu

4. krok – Čítanie textu

Pre samotné využitie funkcie syntetizácie textu si otvorte napríklad Safari. Otvorte si požadovanú stránku, naprílad https://blog.allycom.sk. Vysvieťte si text, ktorý chcete prečítať a kliknite na pravé tlačidlo myši (pri toutchpade sú to dva prsty). Z kontextového menu vyberte položku reč a Spustiť predčítanie.

MAC CITANIE
Aktivácia čítania

Zaujal Vás tento tip? Chceli by ste iné tipy a triky? Napíšte nám do komentárov a my vám radi vyhovieme.


2 odpovede na “Nechce sa Vám čítať? MAC vám texty prečíta sám a po Slovensky – Text 2 Speach”

  1. Super, budem to skúšať som zvedavý ako tobude fungovať? A dá sa to aj naopak, môžem riadiť MAC povelmi v Slovenčine?

    • Funguje to dobre 🙂 V najnovsej verzii, ktoru apple teraz vydal je verzia hlasov uz 2.0. Ano je mozne ovladat MAC Hlasom ale ta funkcionalitak tora je integroana funguje ako stare vytacanie hlasom na mobilnych telefonoch je to zalozka Rozpoznavani reci odporucam vyskusat. Bohuzial tuto funkcionalitu v najnovsej verzii uz vypustily. V tejto sa nachadza dikotvanie a ropzonavanie hlasu na diktovanie ako tomu je na iPhone 4S a iPad3 so Siri. Bohuzial vsak podporuju zatial iba anglictinu, nemcinu …..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.