Seriál Cloud Computing polopate diel 1.


Náš partner, spoločnosť Zeom, pripravil pre širokú verejnosť seriál o Cloud Computingu. Prečítajte si čo za tým slávnym oblakom skrýva a ako vám môže pomôcť.

Prečo pracovať v oblakoch?

Inovácie sú vždy brané s rezervou a nedôverou a človek alebo firma, ktorá inováciu prináša sa musí dlho predierať cez temné vody osvety, aby inovácia bola pochopená.

Dnes by som vám chcel vysvetliť, čo to ten cloud computing a virtualizácia vlastne je. Keďže nie som technik, budem rozprávať tak povediac – polopate. Preto je tento seriál vhodný nielen pre technicky orientovaných. Je pre všetkých, ktorí chcú rozumieť cloudu a pochopiť ho.

Čo je to ten Cloud Computing a čo je Virtualizácia?

Začnime virtualizáciou:

Jeden server/storage rozdelený na viacero malých, virtuálnych.

Predvediem na jednoduchom príklade:

Máte na prenájom 4-izbový byt za 600 EUR.  Prenajme si ho 1 človek, ktorý platí celú sumu nájomného. Tento však celý priestor nikdy nevyužije na 100% a v konečnom dôsledku je väčšina izieb 90% času prázdna. Ak si ten istý byt prenajmú 4 ľudia, priestor využívajú efektívnejšie, ale každý platí nájomné len 150 eur mesačne. Každý z nich má dostatok priestoru na odloženie svojich vecí (dátové úložisko), každý z nich má dostatok miesta na svoje aktivity, štúdium, spánok, prácu (RAM).

Prečo teda virtualizovať?

Máte Ferrari a vozíte sa v ňom po Bratislave zásadne len v špičke?

Nie je to tak trochu plytvanie energiou a výkonom? To isté platí aj pre server vo vašej firme. Máte najvýkonnejší server široko ďaleko (NASA môže závidieť), ale využívate ho na 30% jeho výkonu? To znamená, že nevyužitých 70 percent je pre vašu spoločnosť čistá strata. Prečo ho teda nerozdeliť na 3 virtuálne servery, z ktorých budete využívať jeden a v prípade potreby napríklad mesačnej uzávierky, alebo koncoročnej inventúry si na tých pár dní spustíte aj zvyšné dva?

Celý článok:
https://blog.zeom.sk/?p=668

Ďalšie diely seriálu:
1. diel: Čo je Cloud Computing?
2. diel: Bezpečnosť
3. diel: VDI alebo Kancelária v oblakoch


2 odpovede na “Seriál Cloud Computing polopate diel 1.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.