Windows Server 8 – ako vyzerá a čo je v ňom nové

METRO LOGIN Windows Server 8

Pred pár dňami sa mi dostal do rúk Windows Server 8 Developer Preview. Nová verzia veľmi populárneho serveru od spoločnosti Microsoft obsahuje tento krát značné množstvo zmien, niektoré z nich spomeniem.

Metro

Podobne, ako v operačnom systéme Windows 8 pre stolové počítače, aj na servery prináša Microsoft nové GUI pod názvom Metro. To zahŕňa rozhranie upravené na ovládanie pomocov dotyku, ako aj nového Prieskumníka, Ovládací panel a iné súčasti operačného systému. Možno sa nám nakoniec budú servery dobre spravovať aj z tabletu.

METRO LOGIN Windows Server 8
METRO LOGIN Windows Server 8

Dashboard

Po prihlásení sa načíta Dashboard, ktorý je súčasťou Server managera a ponúkne rýchly pohľad na celú serverovú infraštruktúru a oboznámi vás s novinkami v tejto verzií.

Windows Server 8 Dashboard
Windows Server 8 Dashboard

Server manager

V novom servery, nový Server manager. Tak, ako nás Microsoft prekvapil novým Server managerom vo verzií Windows Server 2008, rozhodli sa to zopakovať aj vo verzií Windows Server 8. Nový Server manager je prehľadnejší, aj keď ovládacie prvky sú na prvý pohlad skryté. Narozdiel od predchádzajúcej verzie, je možné z neho naraz spravovať viacero serverov, ktoré je možné roztriediť do logických skupín.

Server Manager Windows Server 8
Server Manager Windows Server 8

 Typ inštalácie Role alebo Scenáre

Úplnov novinkou, ktorá by mohla zjednodušiť nasadzovanie servrov nie len v cloudovom prostredí, je možnosť výberu typu inštalácie. Máme na výber klasickú inštaláciu rolí, na ktorú sme zvyknutý už dlho, avšak v dnešnej podobe je od verzie server 2008. Druhou možnosťou je takzvaná inštalácia scenára. Scenár je prednastavená a predkonfigurovaná sada rolí. V aktuálnej verzií je scénar zatiaľ dostupný iba pre rolu RDS, avšak osobne vidím prínos aj v iných roliach, ako napríklad automatická inštalácia a konfigurácia napriklad CSV (Cluster Shared Volumes). No ako obvykle, posledné slovo bude v rukách tvorcov.

Instalacia Role na Windows Server 8
Inštalácia role na Windows Server 8

Cloud a storage

Hovorí sa, že nový server bude optimalizovaný špecialne na využitie v cloude a všetko nasvedčuje, že to tak aj bude. Nový server umožnuje jednoduché a priame pripojenie VHD diskov, ako aj inštaláciu priamo na ne. Zároveň umožňuje rozdeliť servery do definovaných skupín (poolov) a inštalovať role na všetky vybrané servre naraz. DCPROMO už nehľadajte. Po nainštalovaní doménového radiča doménu nakonfigurujete už rovno z konzoly alebo cez PowerShell.

Výber servrov pre inštaláciu role Windows Server 8
Výber serverov pre inštaláciu role Windows Server 8

 Role

Pribudol HYPER-V verzie 3 a zopár ďalších užitočností. Ja osobne za jednu z najdôležitejších považujem rozšírenie Storage serveru o funkciu deduplikácie, ktorá zabezpečí značné úspory finančných a hardvérových prostriedkov.

Role Windows Server 8
Role Windows Server 8

Features

Podobne ak v rolách aj tu je zopár zaujímavých zmien. Pribudlo zopár zaujímavých funkcií, ako napríklad BitLocker Network Unlock alebo IPAM IP Adress Managment server, ktorý umožní správu a prehľad IP adries celej siete na jednom mieste.

Features Windows Server 8
Features Windows Server 8
Features Windows Server 8
Features Windows Server 8
Features Windows Server 8
Features Windows Server 8

Termín oficiálneho vypustenia, ako aj RC verzie, zatiaľ nie je známy. Vieme len, že jeho terajšiu verziu majú prvý krát prezentovať v Bratislave na Microsoft Tech days. Každopádne s určitosťou môžem povedať, že tentokrát sa naozaj máme na čo tešiť.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.