Microsoft PowerBI

Microsoft PowerBI logo

Asi nikoho v dnešnej dobe neprekvapí, že kľúčom k úspechu v práci alebo súkromí sú informácie. Problém je v tom, že informácií je prebytok a samotné informácie nie sú vždy v zrozumiteľnom tvare. Jednou z možností ako s informáciami pracovať, aby nám boli užitočné, je analýza a vizualizácia.

DátumČasHodnota
1.1.100111:112
2.1.100111:121

Napríklad táto tabuľka: na prvý pohľad nám z nej nemusí byť jasné, čo nám dáta hovoria, ale ak si ju zmeníme na vizualizáciu:

Vďaka vizualizácii aj na prvý pohľad nepochopiteľné dáta začnú dávať zmysel. Výhodou tohto riešenia je, že vizualizáciou sa zábava nekončí, no práve naopak začína. Všetky vytvorené vizualizácie ostávajú dynamické. Môžete do nich vkladať doplnkové vysvetlivky alebo ich použiť ako aktivátory filtrov. Vyskúšajte sa pohrať s ukážkovou vizualizáciou.

Microsoft Power BI funguje online na Microsoft Cloude pomocou webového prehliadača alebo mobilných aplikácií, ale môžete ho používať aj offline pomocou PowerBI Desktop.

Tá najlepšia časť je, že do 5GB uložených dát v službe, je väčšina funkcií zdarma, a preto toto riešenie môžete použiť ako na pracovné tak aj na súkromné veci. Ak používate PRO verziu, máte navyše nástroje na spoluprácu.

Power BI je môj obľúbený produkt z dielne Microsoftu a osobne som si na ňom postavil rôzne riešenia dokonca na analýzu dát na ktoré nemám iné nástroje alebo nástroje sú drahé, či s iných dôvodov boli nepohodlné. Niektoré s týchto riešení budem spomínať v článkoch a dostupné riešenia budem zdielať na GitHube kde ich môžete prevziať a pomôcť vylepšovať.

Power BI pohodlne zvládne aj veľké súbory samozrejme v závislosti od ich obsahu pri jednom s riešení sa mi podarilo stlačiť 9GB súbor dát po prevode do PowerBI na 200MB, ktorých potom aj finálne zaberali v PowerBI cloude.


Zaujíma Vás dátová analýza alebo priamo PowerBI? Prípadne sa chcete podeliť o Vaše skúsenosti a vymieňať nápady? Pomôžte nám rozbehnúť oficiálnu Slovenskú Bratislava PowerBI User Group (PUG) s podporou Microsoftu.

Pridajte sa:

https://www.pbiusergroup.com/bratislava

PUG BRATISLAVA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.