Seriál Cloud Computing polopate 4.diel – Privátny, Hybridný a Verejný cloud


Dnes nás čaká všeobecná téma a to porovnanie troch základných druhov cloud computingu.

cloud

Privátny cloud – beží z vášho vlastného hardvéru. Je to napríklad váš zvirtualizovaný server, na ktorom beží viacero virtuálnych počítačov alebo serverov. Chcete nový privátny cloud? Nemusíte si kupovať všetko samostatne. Existujú už komplexné riešenia pre privátny cloud – kúpite si rovno celý balík aj so softvérom, licenciami, zárukou a technickou podporou.

Verejný cloud – je protipól privátneho cloudu. Je to priestor, ktorý si prenajímate od svojho cloud providera (poskytovateľa služieb). Všetky systémy a aplikácie vám bežia priamo v datacentre a vy sa staráte len o svoj biznis.

Hybridný cloud – je kombinácia dvoch vyššie spomenutých. Je najčastejšie používaný, nakoľko nie všetky dáta a aplikácie sú (najmä z legislatívneho hľadiska) vhodné na umiestnenie vo verejnom cloude. Z času na čas potrebujete krátkodobo vyšší výkon na spracovanie množstva údajov. Nebudete kvôli tomu rozšírovať serverovňu, ale efektívne a cenovo výhodne si prenajmete potrebnú výpočetnú kapacitu.

Mnoho ľudí sa nás často a oprávnene pýta, čo to ten cloud vlastne je?

Cloud je virtuálny priestor. Priestor, v ktorom vám môžu bežať akékoľvek aplikácie, programy a operačné systémy.

Na cloude je postavených množstvo služieb, ktoré dnes pravdepodobne využívate:

  • Dropbox – je typickým príkladom zálohovania dát v cloude
  • Gmail – takisto ako ostatné online mailové služby
  • Facebook – všetky dáta, ktoré zdielate na sociálnych sieťach musia existovať niekde vo virtuálnom priestore

Všetky tieto služby majú jedno spoločné. Pristupujete k nim cez browser (IE, Firefox, Chrome) a v zásade vás nezaujíma kde tie dáta sú, na akom a koho servri sú uložené.

A tu nám vyvstáva jedna otázka

Sú tieto nadnárodné spoločnosti dostatočne dôveryhodné na to, aby ste s nimi zdielali svoje osobné informácie či nebodaj firemné dáta? Nie je lokálny poskytovatel dôveryhodnejší pre firemné dáta a systémy? Veď predsa s ním sa môžete osobne stretnúť a môže vám zaručiť, že vaše dáta neopustia krajinu.

Faktom dnešnej doby však ostáva, že slovenské SMB podniky (male a stredné firmy) cloudu stále nedôverujú. A práve z tohto dôvodu sme sa s partnermi rozhodli zorganizovať CloudCampSK a poskytly Vám tak možnosť  zistiť viac o cloud computingu a o tom čo vám môže priniesť.

Zdroj: https://blog.zeom.sk/?p=737

3. diel: VDI alebo Kancelária v oblakoch

Chcete, aby boli vaše dáta v bezpečí a vedeli ste, kde ich máte? Zverte ich nám. Majte svoje firemné dáta bezpečne vždy so sebou vďaka Keriohostingu, alebo sa informujte o Cloudových riešeniach.

Chcete vedieť, ako je na tom s bezpečnosťou a efektivitou IT vaša firma?

Neváhajte a dohodnite si termín analýzy stavu vašej IT hneď teraz!

ZADARMO a NEZÁVÄZNE


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.